Carta 29Estimat Joaquim,

Avui és Dijous Gras. O Dijous Llarder, com li vulguis dir, i ...

I pel Dijous Gras
botifarra, botifarra,
i pel Dijous Gras
botifarra menjaràs!

I el Dijous Llarder
botifarra, botifarra,
el Dijous Llarder
botifarra menjaré!

A més de truites amb mongetes, o mongetes amb cansalada i botifarra, es tradicional menjar botifarra d'ou, i coca de llardons... Tot és boníssim i més ens dies de fred. També està bé i és saludable, acompanyar-ho amb espinacs amb panses i pinyons, que sempre desengreixarà una mica... i també és un plat molt català. Es un menú que podríem dir-ne de "seny i rauxa", una mica més equilibrat. Però no cal amoïnar-s'hi que prou que vindrà la quaresma i tothom a dejunar! Em penso que això era abans, ara no sento a dir a ningú que dejuni, o bé es que no em moc en ambients massa "catòlics"... però de seguir la crisis actual serem molts els que haurem d'estar-nos de capricis, serà com un dejuni forçat.

Amb el Dijous Gras comença el temps del Carnestoltes, durant tota la setmana els col·legis han fet festes disfressant a les criatures, o només pintant-els-hi el nas, o fer-los anar tots del mateix color, i el cap de setmana sortiran les disfresses de debò. Llavors es passegen pels carrers i se'n veuen de tots menes! Fa gràcia. Però els que com jo, de petits, no vam viure aquesta febre disfressadora, ens hi trobem una mica estranys... Parlo per mi. Potser perquè el meu home tampoc era de mena de disfressar-se, i com que al temps del Franco de tot això Res, doncs després no m'hi he sabut acostumar. Ho he fet poques vegades... Penso que potser "quan sigui més gran"... No es pot dir mai d'aquesta aigua no en veuré!

Dijous Gras, Dimecres de Cendre i abans el dimarts de Carnaval - l'enterrament de la Sardina- i s'ha acabat la disbauxa. El Dimarts de Carnaval -o Carnestoltes- a Castellterçol, que és una mica la meva segona pàtria- celebren el dia de l'Escudella. L'escudella dels pobres o pels pobres. Abans es fa un recapte per totes les cases del poble i quan ja tenen els suficients ingredients per fer una bona escudella preparen unes grans peroles, per coure-ho tot. Ja tenen el lloc especial: un carreró petit on ja hi han les estaques per penjar-hi les olles i fer-hi foc a sota. Se'n diu el Call de l'Escudella. Tot l'any aquest call està esperant aquest dia.

A Castellterçol en queden uns quants de carrerons estrets que reben el nom de Calls, com si encara estiguéssim a l'Edat Mitjana.

Tot el matí del dimarts hi ha un moviment extraordinari per els voltants del Call de l'Escudella i no vegis quan arriba l'hora que l'escudella ja està cuita! Tot el poble va a buscar-ne com si tots fossin pobres. Amb tota classe d'atuells, pots i plats fondos però més que tot pots i olles petites perquè generalment se l'enduen a casa ja que per aquest dies acostuma a fer un fred que no dona gust d'estar pel carrer a menjar-ho.

L'origen és molt antic i era una bona manera de contribuir tot el poble a donar un plat calent als pobres de la rodalia, però actualment s'ha convertit en un reclam turístic i fins i tot hi arriben autocars d'escolars que van a menjar-se l'escudella dels pobres! Als restaurants del poble acostumen a admetre que els seus clients hi arribin amb un potet ple de la apreciada escudella, després, ja s'acaben d'atipar amb el que més els hi abelleix.

Tornant al carnaval i a les disfresses, N'hi ha que tenen molta imaginació, tanta, que ni saps de que van disfressats! En vaig veure un que treia el cap per un penjador d'aquells triangulars de fil-ferro i ell dins d'una bossa de plàstic transparent... Em va dir que sortia de la tintoreria.
Ara, tu, et tindries d'animar i explicar-me que fan al teu actual país pel temps del carnaval. Ja sé que no estàs a Rio. però quelcom deuen fer per celebrar-ho? Jo vinga escriure, vinga escriure i a voltes em dona la sensació de que parlo sola!

Pots preguntar al teu pare com eren aquestes festes a la seva joventut. En deien "Asaltos", oi? I les disfresses estaven permeses i anaven amb mascaretes que els feien ireconeixibles... Estrafeien la veu i deien :-"M'he conoces, mascarita? Me conoces? "M'ho havia explicat el meu avi Antonio, quan encara podia parlar... (recordes que et vaig dir a les primeres cartes que quan ell va quedar sense veu, jo li comentava coses de manera que ell només tingués d'afirmar o negar amb el cap... així passàvem l'estona...) Eren unes festes força descarades i de tant en tant, "l'autoridad competente" les havia de prohibir perquè hi havien molts abusos...
Ara el cap de setmana tornaran a sortir les"Rues", amb molta gent disfressada... no sé si tiraran caramels com el dia de la Passada? La Passada dels cavalls, de la festa de Sant Antoni Abat, sí que és lluïda! La Rua... Ve, ja veurem.

Aquesta vegada tindràs força coses per explicar al teu pare...

Fins a una altra.

Maria Mercè.
Una tarda ventosa


Mira la tele. La tenen en un angle de la sala, enfilada en un pedestal. Abans potser hi tenien un sant i no se'l mirava ningú. La pel·lícula és de guerra. Hi surten molts japonesos. El protagonista s'ho passa molt malament, i es queixa, diu que ell no hi volia anar a la guerra... a la guerra no hi vol anar-hi ningú -diu- tothom prefereix la seguretat de la casa pròpia.


"D'on ho ha tret aquest que tothom prefereix la seguretat de la casa pròpia? ... Així, doncs , que hi faig jo aquí? En aquest racó de mon i a mitja tarda d'un dia ventós? De fet, potser té raó, perquè jo a casa ja hi estava bé, feia una feina interessant i encara que el meu home posava una música que no m'agradava massa, es podia resistir. Però no! he tingut de deixar-ho tot, agafar el cotxe i amunt!. Ah! Si en tinguéssim un altre! Però no, només en tenim un i tots l'hem de fer sevir. Si aquest cotxe sembla un acordió, s'estira i s'arronsa i arriba a tot arreu. Al matí, a primera hora ja ha fet un camí cap aquests barris, després l'ha agafat la filla, més tard el pare i ara altre vegada jo. "

Remena el sucre del cafè amb llet i continua pensant. "Si almenys pogués parlar amb algú del país que m'expliques coses interessants i noves per mi, però ca!.. aquesta gent només estan pel Takapenko i pel Freddy Smith i no saben que jo necessito distreure'm i no pensar. Potser que vagi a veure si m'enrotllo amb aquelles dones del portal... però semblava que es confessessin. S'endevinava que parlaven en un pla confidencial. Trucaré al meu home, li diré que no pateixi que arribarem tard, que quan he passat pel davant m'han dit que encara hi tenien feina... Mentre no se'ls faci fosc... Si perillós és de dia imagina't de nit! "

Quan acaba de telefonar entren les dones que havia vist al portal. Se la miren sense gaire discreció. ella pensa que deuen haver-hi poques distraccions en aquell poble. S'acaba el cafè amb llet i abans de pagar en demana un altre.

-Cafè de sobre, ja ho sap oi? -i comenta el cafeter.

-No es preocupi, m'ha agradat molt. Deu ser la llet, als pobles acostuma a ser molt bona.

-No s'ho cregui pas! Com la d'altres llocs. Aquí la gastem d'envàs de cartró com a tot arreu. Miri, vaig estar al Pirineu i també em va passar com vostè, em creia que em donarien llet acabada de munyir i res de res! Em van dir que les vaques les tenien a muntanya i que ells allà gastaven llet de pot.

Les dones han fet rotllo amb la mestressa prop de l'estufa i fan comentaris tot mirant-se de tant en tant la forastera. Aquesta s'entreté una mica tot remenant el segon cafè amb llet i demana una pasta per sucar-hi. -"Es veu que mira de fer temps"- pensen.

"Bé, la pel·lícula s'ha acabat. N'han quedat la meitat de vius i els herois tornen a casa. Un ja no troba la dona, l'altre no coneix els fills... Jo també tindré d'anar-me'n. No fos cas que m'esperessin... i què? No els estic esperant jo a ells? Però ells estaran cansats"

Paga i s'acomiada. Deixa les dones bocabadades. No ha passat res! La més xafardera surt al cap de poc per veure on va. Queda decebuda. Ha pujat al cotxe tota sola i sent com arrenca i s'allunya carretera enllà. - "Per això ha vingut? Per prendre dos cafès amb llet?"-

- - - - - - - - - - -

"Apa, altre cop al cotxe. La corba difícil, la carretera comarcal... Sort que el cel ja està seré i fins el vent ha parat. Ningú no diria que ha fet tant mala tarda. "

Uns quilòmetres més enllà el cotxe s'aparca davant d'una roca immensa. Una paret de roca llisa, que s'alça imponent. A la claror de la posta, dues figuretes minúscules es retallen dalt de tot.

-Mare! De seguida baixem!

Uf! Quin descans! Tot ha acabat bé. Una altre escalada, una altre via oberta. Quines aficions.

I la mare fent de xofer!


Maria Mercè.

Carta 28Estimat Joaquim,

Com esteu, tu i el teu pare? Tu deus estar molt despert perquè et toca tota la responsabilitat, però el teu pare, amb la seva edat, m'imagino que moltes estones es deu endormiscar. No sé si recorda que a casa nostra això de endormiscar-se i fer aquells cops de cap sobtats, en diem "pesar figues". També "fer una becaina". L'altre dia el meu germà que ha fet molts guions, m'explicava com s'havia d'especificar molt bé el que calia que hi hagués en cada escena del guió.


Calia especificar-ho molt bé perquè et podies trobar amb fracassos. Una vegada els d'"atrezzo", que son els encarregats de posar en escena tot el que cal, estaven molt preocupats perquè el guió deia, entre altres coses més importants, " i al fons hi ha un home vell pesant figues". I es desvivien buscant balances i buscant figues en un temps que no n'era temps! Tu potser no ho havies sentit a dir mai, però segur que el teu pare quan s'endormisca, deu saber que està pesant figues.

Tenim un hivern molt llarg i molt fred i amb molta neu, però avui m'ha explicat el meu fill que per contrastar han anat a la platja. El Lluc, el meu net, ha descobert el mar! I la sorra! I l'ha entusiasmat. S'hi rebolcava i se la volia menjar. Té quinze mesos. Després han anat a un restaurant i s'ha menjat dos canelons.

Quan fa fred on s'està millor és a casa. Si tens un bon llibre i una bona música , el vent pot anar bufant! Però s'ha de ser sociable i s'ha de sortir, anar al cinema, al teatre... jo tinc molt bones amigues que sempre estan a punt per "arrossegar-m'hi" Es bo tenir bons companys i se'n necessiten de tots colors! Jo tinc les d'anar a concerts tres cops al mes, les d'anar d'excursió, les de visitar exposicions... les d'anar a dinar! Ui! de vegades he sentit a dir a alguna que li agradaria tenir un company per anar... a on? Dic jo, perquè un company no crec que em servís per acompanyar-me a totes les coses que m'agraden a mi! Es molt trist quedar-se vídua, però un cop han passat uns anys i t'has acostumat al nou estat, té les seves compensacions.

Un dia em van dir un acudit molt malèvol: Diu que Déu premia a les dones a deixar-les vídues uns quant temps per refer-se dels anys que havien passat "d'esclavitud".

Bé, tu no ets ni vidu, ni casat ni solter, oi? No m'expliques mai el que fas... Sé que t'agrada llegir i t'agrada escoltar música... però mai parles de si ho fas en companyia... Ara recordo un regal que li va fer a la meva filla el seu company: Un cassette del Harry Potter per escoltar mentre va en cotxe. De vegades ha de fer algun viatge molt llarg i això la distreu molt. Una feina que no crec que es faci gaire, pot ser la de lectora. Mentre tens la facultats bé, no cal que ningú et llegeixi res, però un cop deus tenir la vista malament, té de ser molt gratificant que et llegeixin un tros d'un llibre cada dia. Per això diuen que és tant convenient llegir en veu alta encara que estiguis sola. Si t'hi entrenes acabes fen-t'ho bé i mira, fins et deus poder llogar de locutora.

Be, ara ja pots parlar de "pesar figues" amb el teu pare, segur que ho recordarà.

Adéu i fins a una altra.


Maria Mercè.
Una tarda ventosa


"La carretera és estreta i sinuosa. Es veu que fa anys que és feta i que van aprofitar el camí de carro que enllaçava el poble amb la principal. Una carretera "principal" que no deixa de ser una comarcal, també estreta i sinuosa... Si no fos pel paisatge! Un bon tros és de carena, amb vistes a banda i banda, i quan no passa encaixonada entre roques, va entremig de pins i alzines. Es bonica de debò. Però avui el temps està força enredat. Fa un vent de mil dimonis que tant aviat porta núvols com se'ls enduu. això ara, a la tarda, perquè el matí l'ha fet preciós. Talment un dia de primavera. Bé, un dia de primavera dels bons, perquè hi ha cada dia de primavera que és pitjor que un d' hivern. "

(Quan un condueix i va sol te temps per fer-se tota mena de raonaments)

"La carretera és estreta i el poble no es veu enlloc. Només baixa i baixa fent giragonses i si no fos pel cartell que l'anunciava al trencall, pensaria que no porta enlloc."

Es nota que qui porta el cotxe no és persona experta en la seva conducció. a cada revol minora la marxa més del compte. Sembla talment que vulgui parar-se. Pren més precaucions de les necessàries. Arriba a una petita explanada amb pretensions de parking - així ho diu un cartell- però seguien cosa d'un quilòmetre més fins a l'entrada del poble. Sense entrar-hi, però, car el conductor- aquest cop conductora, -recorda com son d'estrets i costeruts els carrers d'aquest poble i no vol pas enredar-s'hi. Va a poc a poc mentre cerca un bon lloc per aparcar. Passa davant d'una dona que camina enfredorida. Quan li sembla haver trobat un espai suficient per maniobrar, encara el cotxe altre cop cap amunt i respira tranquil·la. No li fa massa gràcia trobar-se sola en aquell capvespre tan rúfol i havent de conduir per aquelles carreteres tan dolentes i tan poc transitades. Ara passa novament pel seu costat la mateixa dona que se la mira encuriosida. Ella també se la mira, sense curiositat i sense fixar-s'hi massa.

Torna a respirar més relaxada i repassa el tros de carretera per on ha vingut. -"Quina corba més tancada. I ara em vindrà de pujada... Ja caldrà que posi primera, no fos cas que se'm parés el motor a la meitat. No vull ni pensar-hi! No hi ha cosa que m'esglai tant com imaginar-me que el cotxe em patina enrere. L'hauria d'haver deixat on deia parking... però quedava massa lluny del poble i si vull anar a prendre alguna cosa la bar..."

Sap que el poble té una església romànica i uns carrerons molt pintorescos... però fa tan mala tarda! No es veu ningú. Mira pel retrovisor i el mirallet li mostra una llenca de carrer desert i arrecerada en un portal la mateixa dona d'abans parlant amb una altra. -"Als pobles sempre tenen temps per xerrar. Ben mirat, podrien entrar dins la casa, fa un vent que no dóna gens de gust d'estar pel carrer. Només cal veure les fulles com s'enlairen. Son valentes les dones de poble, no com les de ciutat que una bufada les encostipa. Aquí estan aquestes parlant tan tranquil·les, i total de què? Si sempre deuen tenir les mateixes coses per dir-se: La pel·lícula que van veure a la tele, el sopar que faran aquest vespre, la sogra que ja repapieja, la cunyada que per tot s'enfada, la cosina que sempre vol tenir raó, i el marit. Sobre tot el marit! Que si cal tenir-lo content, que només pensa en el llit, que sols parla de futbol, que als diumenges no cal comptar-hi perquè ha de fer la manilla... I els fills. Oh! el fills, aquest si que és un tema que espot perllongar moltíssim. L'escola, la mestra, l'autobús que se'ls endú a ciutat, que Déu sap que faran quan siguin grans, que els amics, que sempre trien els amics que no els convenen o bé que a elles no els agraden! Oh! i quan triïn xicota... Perquè aquestes dones son joves encara, deuen tenir els fills en edat escolar... Per més que a pagès, a la gent no els hi saps endevinar l'edat que tenen."

"Vaja! ara arriba un gos! Té pinta de llop, no deu ser-ho, es clar... Ara que pensava sortir del cotxe!. Va, surto, amb gos o sense. Ara ha parat el vent. Fred si que en deu fer, però almenys si ja no fa vent, encara sort, perquè sinó, aquells que estan aguantant a la intempèrie... No vull ni pensar-hi. Va, surto, si tinc algun problema, així no pensaré en l'altre."

Però el ca no li fa ni cas. Es limita a mirar-la i està quiet esperant. Esperant què? Tothom espera en aquest poble. Les dues dones encara son al portal. quan passa ella no sent ni que parlin, què deuen esperar? Fa fred i no dona gust de passejar ni de veure l'església ni les cases velles amb les grosses dovelles als seus portals. Va de dret al cafè que ha vist anunciat
i un cop hi arriba es fica a dins tot cercant l'escalfor que no dubta trobar-hi.

Les quatre persones que hi ha al voltant de l'estufa de llenya deixen de mirar la tele per indagar qui és qui entra. Contesten la salutació de la nouvinguda i tornen a mirar la pantalla per no perdre cap detall de la pel·lícula que estan fent. Només el cafeter s'aixeca i posant-se el tovalló a l'espatlla es dirigeix cap a darrera el taulell per preguntar-li que vol prendre. En saber que és un cafè amb llet, s'excusa:

-Ho sento, haurà de ser cafè de "sobre"... la cafetera està freda, a la tarda no ve mai ningú.

-No importa, ja me'n faig càrrec...